15. novembra 2024 obeležujemo dan slovenske hrane. Tako kot vsako leto, smo na OŠ Ljubo Šercer pripravili Tradicionalni slovenski zajtrk, tokrat na temo “Moj naj zajtrk”. Del dneva smo tako namenili ozaveščanju o spoštovanju do hrane, prednostih lokalno pridelane in predelane oziroma slovenske hrane ter razmisleku o prehranjevalnih navadah. Vsako leto so glavne sestavine Tradicionalnega slovenskega zajtrka kruh, med, maslo, mleko in jabolka. Pozornost smo namenili pomenu zdrave prehrane ter predvsem sledili cilju pomembnosti zajtrkovanj. Poudarek pa je bil tudi na prednosti lokalne oziroma slovenske hrane s spremljevalnimi aktivnostmi, ki so prilagojene starosti in razvojni stopnji otrok – križanke, uganke, pobarvanke, knjige, pesmice na temo. Pomemben je bil tudi razmislek in pogovor o naših prehranjevalnih navadah in o zmanjševanju odpadne hrane prek zmernega nakupovanja in tudi porabe te hrane brez odvečnih zavržkov.
Imeli smo se super, tudi sam zajtrk je bil naravnost odličen!
Zapisala Mina Pišljar