V sklopu EVROPSKEGA TEDNA ZMANJŠEVANJA ODPADKOV, ki je potekal v času med 16.11.2024 in 24.11.2024, pri nas na šoli pa še v prvi polovici decembra, smo pri pouku gospodinjstva izpeljali tri delavnice v sodelovanju s Komunalo Kočevje. Na delavnicah, ki so se jih udeležili učenci od 5. do 9. razreda in so potekale dve šolski uri, je gospa Maja Palčič učence seznanila z delom komunalnih delavcev, s potekom ločevanja, zbiranja in nadaljnje obdelave raznolikih odpadkov.
Ocvrt krompirček, »pohani šnicli«, krofi,…mmm kako diši! Zelo priljubljen način priprave hrane v naši domovih je cvrtje. Kam pa z odpadnim oljem, ki po cvrtju ostane in ga ne smemo mešati z ostalimi odpadki ter ga je prepovedano odvajati v kanalizacijo, pa nam je gospa Maja lepo razložila. Odpadno jedilno olje je nevaren odpadek, med drugim pa nam je bil predstavljen kot zelo koristna surovina za izdelavo BIO goriva. Ni pa samo gorivo tisto, ki se iz odpadnega olja lahko naredi. Učenci so ga z dodatkom parafinskega voska, barvili in dišavami spremenili v pisane svečke, ki bodo v decembrskih dneh polepšale njihove domove.
Naj nas na dnevni ravni spremlja misel o ponovni uporabi, popravilu in recikliranju. Le tako bomo podaljšali življenjsko dobo izdelkov in s tem prispevali k manjši količini odpadkov.
Zapisala Ana Jarni